bg3
black-board
bg2

Anne Babalar için Altın Kurallar

ANNE – BABALAR İÇİN ALTIN KURALLAR

1-Temizlik alışkanlıkları konusunda örnek olmak zorundayız. Yaptıracağımız alışkanlıkları önce siz uygulayınız zevkli hale getirerek pekiştiriniz.

2-Kural ve kararları çocuklarla birlikte toplantı yaparak karar veriniz.

3- Bütün aile kurallara uyum gösteriniz. Kurallar ve kararlar sadece çocuklar için değil tüm aile fertleri için geçerlidir.

4-Evinizde yapılacak rutin işlerde çocukların yapabilecekleri işleri yapmalarına izin verin ve onlara kendilerine güvenmelerini sağlayınız.

5- Çocukların yanında olumsuz tartışmalar yapmayınız.

6-Parasal konuları olumlu-olumsuz olda dahi çocukların yanında çok gündeme getirmeyiniz.

7- Çocuklara düzenli ve sağlıklı yemek alışkanlığı kazandırmak için bütün aile fertleriyle sofraya oturmaya gayret gösteriniz.Aksaklıkların nedenlerini açıklayınız, sofrayı ailelerin mutlu geçireceği bir saat haline getiriniz, sofra kurallarını uygulayarak gösteriniz.

8-Yemekleri az ama hepsinden yiyebilecek şekilde ikram ediniz. Sevmedikleri yemekleri kendilerinin almalarını sağlayınız, mutlaka tatdırınız.

9-Yemek aralarında iştah kesici yiyeceklerden uzak tutunuz. Öğünlü yemek yemesinde sabırlı ve kararlı olunuz.

10-Çocuklara her besin grubundan yemek listesi hazırlayarak gelişimlerini destekleyen yiyecekler sunmalıyız. Sevmedikleri yemekleri farklı şekillerle zevkli hale getiriniz.(süte kakao katabilir,peyniri omlet şeklinde verebilirsiniz.vs.)

11-Evdeki kural ve kararları kendı keyfiyeyinize göre değiştirmeyiniz.(örneğin misafirliğe gidince uyku saatlerinin, yemek saatlerinin değişmesi)

12-Kuralları kendi ruh halimize göre belirlemiyoruz.Ruh halimiz sağlıklı iken hoş gördüğümüz kuralları sinirliyken kabul etmeyişimiz çocuklarda çelişki uyandırır. Hayır ve evetlerimizde kararlı olmalıyız. İyi düşünerek

13-Alış- Veriş ederken israfçılığın önüne geçmeliyiz.Gereksiz alış-verişler yapmamalıyız.Alış-verişe çıkmadan alacaklarımızı çocuklarımızla birlikte belirterek yazmalıyız.Alış-veriş sırasında bazı alınacakları çocuklara aldırarak o zevki tatmalarına izin verin. Onların istediklerinden olumlu olanlardan bir-iki seçenek sunun ve almalarına izin verin

14- Uyku saatlerini zevkli hale getirin.Uyku saati çocuk için uygun olmalı.Uykudan önce 5-10 dakika ayırıp onlarla iyi vakit geçirin.(masal,bilmece,ninni vs. yapabilirsiniz.) iyi bir iletişim kurmalısınız.

15-Tuvalet ve temizlik alışkanlıklarını kazandırırken ortamı çocukların kullanacakları şekilde düzenlemelıyız.(boyuna, yaşına,gelişimine uygun lavabo ve klazetler ayarlamalısınız.)

16-Çocukların oynayacağı oyun alanlarını kendi zevkimize göre eşyalarla daraltıp hareket alanını kısıtlamayınız, mümkünse çocuk odalarının oynamak için rahat olmasını sağlamalıyız.Dolap ve oyuncak rafları kendi düzeleyeceği şekilde olmalı.

17-Bütün oyuncaklarını aynı zamanda çıkarmamalıyız.Zaman zaman oyuncaklarını kaldırıp tekrar verebilirsiniz. Bu şekilde çocuklarımızı oyun oynama ve zevk alma fırsatı veriniz.

18-Çocuklarımızı dedikoducu yetiştirmek istemiyorsanız onların yanında başkalarını çekiştirmeyiniz.

19-Çocuklarımızı inatçı yapmamak için bir kardeşi diğerine övmeyiniz.Ayrıca 2-3 yaşındaki çocukların karsısında direnmesinide başka yöne çekerek sorunu halletmeye çalışınız.Onları iyi dinleyiniz. Sonra kendi isteğinizi açıklayınız.

20- Çocukları suçlayıcı ve aşağılayıcı emir sözcüklerinden uzak tutunuz.

21- Kendinize gösterilmesini istediğiniz saygıyı ve sevgiyi çocuklara önce siz gösteriniz.

22- Sevdiğiniz söyleyin, Hissettirin ama sevgisini yiyecekle kanıtlayan rüşvetle yiycek veren anne-baba olmayın.Sevgi adına sizi kullanmasına izin vermeyin.

23- Çocuğunuzun büyüklere karşı saygılı olmasını istiyorsanız sizlerde onların karşısında büyüklere karşı saygılı olmalısınız.(Ne doğrarsan aşına, o gelir kaşığına ) atasözünü unutmayınız.

24- Kural ve kararları uygularken eşler arasında yapılan yanlışlarda çocuğun karşısında birbirinizi suçlamayınız. Onların olmadığı zamanlarda konuyu tartışıp hallediniz.

25-Çocuklarınızı Şiddet içeren görüntülerden uzak tutunuz.Televizyon kumandasını dikkatli kullanınız.Her görüntünün çocuk üzerinde etkisi vardır.

Çocuğu tam oyun ortasında ders yapmaya ya da yemek yemeye zorlamayınız.

Sevgili anne-babalar hepimiz en kıymetli evlatlarımızı sağlıklı yetiştirmek adına yanlışlar yapabiliyoruz.Ancak 0-6 yaşında geriye dönüşü olmayan yanlışları yapmamak için sizlere yardımcı olmak istedik.Unutmayalım Gömleğin ilk düğmesi yanlış olunca diğerleride yanlış olur.Başarı elimizden gelenin en iyisini yapıp gerisini onu bize bahşeden tüm evrenin sahibine inanarak bırakmalıyız.Çok Şükür evlat sahibiyiz.

SELAM VE SAYGIYLA

                                                           Okul Öncesi Eğitim Danışma      

                                                                SEVİM KARAGÖZ

No Comments

Enroll Your Words